marți, 27 ianuarie 2009

Hai-hui prin Brasov (3) -Strada Republicii


Numele de Strada Portii vine de la faptul ca aici exista poarta principala de acces in cetatea Brasovului. Construita pe la sfarsitul secolului XIV, a devenit importanta la inceputul secolului XV, odata cu raidurile turcesti din Transilvania (1421, 1434, etc.).
In 1519 a avut loc un incendiu, care a devastat si jumatate din strada Portii. Atunci a ars si poarta principala. Intre 1522-1524, a fost reconstruita poarta, iar la 1537 i s-a adaugat si un ceas (al treilea ceas public din Brasov).
In 1613, Gabriel Bathori, principele Transilvaniei, urma sa asedieze Brasovul. Poarta a fost intarita, pentru a preveni ocuparea orasului. Cutremurul din 1802 a afectat puternic Poarta Strazii Portii. Consolidarile incercate nu au avut efectele scontate, astfel incat la 1857 Poarta si constructiile auxiliare au fost daramate, pentru ca prezentau risc iminent de prabusire.
In capatul Strazii Portii, pe locul fostei Porti, s-a construit Hotelul “Villa Kertsch”, cladirea Primariei Brasov (cladirea Agentiei Micomis) si Scoala de Meserii (fosta agentie CFR). Hotelul a fost bombardat in aprilie 1944, pe locul lui construindu-se in 1967 cladirea Modarom.



Un comentariu:

Alis spunea...

Prin acest oras minunat mai poti vedea si urmatoarele
Grup de Insulte: Specii de România
see you around

Semnatari in Jurnal