marți, 27 ianuarie 2009

Hai-hui prin Brasov (3) -Strada Republicii


Numele de Strada Portii vine de la faptul ca aici exista poarta principala de acces in cetatea Brasovului. Construita pe la sfarsitul secolului XIV, a devenit importanta la inceputul secolului XV, odata cu raidurile turcesti din Transilvania (1421, 1434, etc.).
In 1519 a avut loc un incendiu, care a devastat si jumatate din strada Portii. Atunci a ars si poarta principala. Intre 1522-1524, a fost reconstruita poarta, iar la 1537 i s-a adaugat si un ceas (al treilea ceas public din Brasov).
In 1613, Gabriel Bathori, principele Transilvaniei, urma sa asedieze Brasovul. Poarta a fost intarita, pentru a preveni ocuparea orasului. Cutremurul din 1802 a afectat puternic Poarta Strazii Portii. Consolidarile incercate nu au avut efectele scontate, astfel incat la 1857 Poarta si constructiile auxiliare au fost daramate, pentru ca prezentau risc iminent de prabusire.
In capatul Strazii Portii, pe locul fostei Porti, s-a construit Hotelul “Villa Kertsch”, cladirea Primariei Brasov (cladirea Agentiei Micomis) si Scoala de Meserii (fosta agentie CFR). Hotelul a fost bombardat in aprilie 1944, pe locul lui construindu-se in 1967 cladirea Modarom.



joi, 22 ianuarie 2009

Hai-hui prin Brasov (2) - Biserica Sf. Nicolae din Schei



Menţionată documentar pentru prima dată în Bula Papală din 15 noiembrie 1399 ca o biserică de lemn, catedrala începe a fi ridicată în piatră în anul 1495, de catre localnici cu ajutorul domnitorului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab. Construcţia durează aproape 100 de ani. Biserică voievodală, ea a fost întotdeauna un bastion al ortodoxiei pentru comunitatea românească. Dimensiunile sale impresionante domina partea veche a Brasovului - Scheii Brasovului. Biserica ortodoxa si scoala romaneasca, construita in proximitatea sa, au constituit un important centru spiritual si cultural pentru romanii din toata Tara Barsei. Actiunea lor se extinde asupra romanilor din intreg spatiul romanesc, mai ales dupa venirea diaconului Coresi (care era grec din Chios), care a inceput sa tipareasca aici carti bisericesti in limba romana.Numerosi domni si familiile acestora au acordat danii bisericii din Schei, chiar si imparateasa Rusiei, Ecaterina a II-a, a trimis Bisericii daruri scumpe constand in bani, sfite preotesti si arhieresti si obiecte de cult din metal pretios. Biserica este ridicata initial in stil gotic, apoi sufera diverse transformari in stil baroc, in secolul al XVIII-lea planul bisericii augmentat prin adaugarea unor paraclise si a unui pridvor. Numeroasele danii ale voivezilor din cele doua tari romanesti au inzestrat bisercia cu o colectie insemnata de icoane vechi. Biserica Sfantul Nicolae a fost renovata in perioada interbelica prin grija localnicilor si pastreaza fresce executate de marele pictor Misu Pop.In cimitirul Bisericii sunt ingropate personalitati importante din istoria nationala si locala ca Nicolae Titulescu, dr. Aurel Popovici, preotul Vasile Saftu s.a.


vineri, 16 ianuarie 2009

Hai-hui prin Brasov (1) - Prima scoala Romaneasca



Muzeul primei scoli romanesti este adapostit in cladirea vechii scoli romanesti din curtea Bisericii Sf. Nicolae. Prima data amintita in documente in 1495. A fost refacuta in stil baroc, asa cum arata si astazi, noua constructie dateaza din anii 1760-1761. In salile de clasa ale vechii scoli se gasesc „urme ale activitatii Diaconului Coresi, cel mai mare carturar si tipograf roman din secolul al 16-lea”. Editor si traducator de carti in limba romana, folosind graiurile din sudul Transilvaniei si nordul Tarii Romanesti, el „a pus bazele literaturii romane scrise si totodata ale limbii noastre literare”. Intre anii 1556-1583 tipareste 35 de carti, dintre care 9 in limba romana, 3 bilingve (romana si slavona) si 23 in limba slavona. In cele sase incaperi ale „Primei Scoli” se mai afla sala de clasa a lui Anton Pann, vechi obiecte de „uz gospodaresc” din Schei, tiparnita lui Coresi si o biblioteca. Tot aici gasim si partitura primei operete romanesti „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, jucata prima data la Brasov in anul 1882 la Colegiul National „Andrei Saguna”, cat si documente ilustrand activitatea presei vechi brasovene, de mai bine de 150 de ani. In cadrul „Primei Scoli Romanesti” functioneaza si Muzeul Junilor din Scheii Brasovului si Muzeul de pictura „Stefan Mironescu”, cel care a zugravit „atat de viu Scheiul”. Arhiva complexului muzeal aflata in Casa Barac (situata in dreapta intrarii) cuprinde peste 100.000 de documente care „inca asteapta sa fie cercetate”. La scoala din Scheii Brasovului s-a predat pentru prima data in limba romana 1559.


Semnatari in Jurnal